
رهبری در سازمان را لیدرشیپ (LeaderShip) می نامند و در علم کسب و کار نوین اهمیت به سزایی در کسب و کار ما دارد.در اینجا با انواع رهبری در کسب و کار آشنا میشویم:
رهبری بوروکراتیک چیست؟
رهبران بوروکراتیک از قوانین با دقت پیروی میکنند و از پیروی دقیق اعضای تیم از این قوانین نیز اطمینان حاصل میکنند. این سبک برای کارهایی که خطرات ایمنی جدی دارد مانند کار با ماشینآلات، مواد سمی یا در ارتفاعات خطرناک و کارهایی که با مبالغ هنگفتی پول در ارتباط است مناسب است.
رهبریبوروکراتیک برای مدیریت کارکنانی که کارهای روزمره و تکراری انجام میدهند، نیز مفید است. این سبک در تیمها و سازمانهایی که به انعطافپذیری، خلاقیت و نوآوری متکی هستند، تأثیر کمتری دارد.
رهبری خدمتگزار چیست؟!
رهبری خدمتگزار کسی است که بهسادگی نیازهای تیم را برآورده میکند. این افراد دارای کمالات و سخاوت بالایی هستند. رویکرد آنها میتواند یک فرهنگ مثبت را در شرکتهای بزرگ ایجاد کند و روحیه و دلگرمی بالایی در میان اعضای تیم ایجاد کند.
طرفداران رهبریخدمتگزار بیان میکنند که این سبک راه خوبی برای حرکت روبهجلو در جهانی است که در آن ارزشها روزبهروز مهمتر میشوند و اینجاست که رهبران خدمتگزار میتوانند به خاطر ارزشها، آرمانها و اخلاقیات خود به قدرت دست یابند.
رهبری دموکراتیک چیست؟!
شیوهای در مدیریت که مشارکت کارکنان را در برنامهریزی، تصمیمگیری و مانند آنها تشویق میکند و در آن، مدیر نقش تسهیلکننده و ارشادی را بر عهده میگیرد.
رهبران دموکراتیک خودشان تصمیمات نهایی را میگیرند، اما از اعضای تیم نیز در فرایند تصمیمگیری کمک میگیرند. این رهبران خلاقیت را تشویق میکنند و اغلب سطح مشارکت اعضای تیم در پروژهها و تصمیمگیریها بالاست. بهعنوان یک نتیجهگیری، اعضای تیم در این سبک رهبری رضایت شغلی و بهرهوری بالایی دارند. این سبک رهبری در شرایطی که تصمیمگیری باید بهسرعت انجام شود، سبک مؤثری نمیتواند باشد.
رهبری کاریزماتیک چیست؟!
رهبری کاریزماتیک به رهبری تحولگرا شباهت دارد: هر دو نوع از رهبران الهامبخش بوده و به اعضای تیم خود انگیزه میدهند و تفاوت در نیت و قصد آنها نهفته است.
رهبران تحولگرا میخواهند اعضای تیم و سازمان خود را متحول و دگرگون کنند، درحالیکه رهبرانی که روی جاذبه و کاریزمای خود تکیه میکنند، اغلب روی خود و جاهطلبیهایشان تمرکز کرده و ممکن است نخواهند چیزی را تغییر دهند.
رهبران کاریزماتیک باور دارند که کاری را اشتباه انجام نمیدهند حتی اگر دیگران آنها را نسبت به مسیری که در آن هستند، هشدار دهند. این احساس شکستناپذیری میتواند بهشدت به تیم یا سازمان آسیب بزند.
رهبری مستبدانه چیست؟!
رهبری مستبدانه سبکی از رهبری است که در آن رهبر، بدون مشورت با اعضای تیم خود تصمیمگیری میکند، حتی اگر نظرات آنها صحیح و مفید باشد.
این سبک رهبری زمانی مناسب است که تصمیم گیری باید به سرعت صورت گیرد، هیچ نیازی به نظرات تیم وجود نداشته باشد و توافق تیم برای یک نتیجه موفقیتآمیز ضروری نباشد.
ارزیابی نوع رهبری تان در کسب و کار شامل مراحل زیر میشود:
مرحله اول: فهرستی از مهم ترین ویژگی هایی را که می خواهید افرادتان داشته باشند، تهیه کنید.
مرحله دوم: از بین این لیست، ١٢ ویژگی که برای سازمان تان بیش تر از همه مهم است، انتخاب کنید و در لیست ارتقای رهبری کسب و کار بنویسید.
مرحله سوم: از یک تا ده به خودتان در مورد چگونگی نمایش روزانه ی آن ویژگی ها امتیاز دهید.
مرحله چهارم: تمام نمرات تان را جمع بزنید و بعد،تقسیم کنید بر١٢. آنها را جای نمره ی کل قرار دهید.
مرحله پنجم: از لیست ارتقای رهبری کپی تهیه کنید و حداقل از سه نفر بخواهید درمورد شما به آن ١٢ ویژگی امتیاز دهند
مرحله ششم:حالا شما برنامه ی ارتقای شخصی خود را دارید.
مرحله هفتم: بعد از سه ماه از کسانی که به شما نمره داده بودند، بخواهید تا باز ارزیابی تان کنند. پیشرفت تان را ارزیابی کنید.